середу, 6 грудня 2017 р.

Книжки про саме життя

Грудень – не тільки підсумок року. Це ще й поріг, за яким відкриваються двері у майбутнє. І, готуючись зробити крок у ці двері, - варто озирнутися на самого себе, багато що обдумати і переосмислити. А налаштуватися на серйозний лад, як ніщо інше, допоможуть серйозні книги. Такі, як представлені на рейтинговій книжковій виставці «ТОП-5 книг, вартих вашої уваги» у Центральній бібліотеці ім. В.Г. Короленка.



Розпочати пропонуємо з роману улюблениці українських читачів – Ірен Роздобудько. Її книга «Тут і тепер» - про саме життя, про цінність дружби і любові, про пошук відповідей, сенсу, щастя… Історія чотирьох подруг написана Ірен з незмінною любов’ю – як до своїх героїнь, так і до читача. У одному з інтерв’ю письменниця підкреслила: «Хочу створювати таких персонажів, які б могли сказати розгубленій читачці: «Що ти із собою робиш? Твоє життя – одне! Ти – неповторна! Отже – ось тобі крила – лети, ти це можеш!». Читаючи «Тут і тепер» розумієш: бажання авторки здійснилося!
Варіацією на тему «що люди роблять із своїм життям» можна назвати і роман Деніела Кіза «Дотик». Здавалося б – це історія фантастична, традиційна для книг у жанрі «темного майбутнього»: смертоносне радіоактивне зараження руйнує життя головних героїв. Але перш за все – це книга про людські почуття, кохання і долю, про нескінченну надію, яка перемагає усе і дарує сили жити далі. Не дивлячись ні на що.
Жити далі… подекуди це буває нескінченно важко. Знайти у собі сили для того, щоб продовжувати справді жити, а не існувати, після жорстоких випробувань долі, після загибелі близьких, після жаху, який довелось пережити і смерті, яка пройшла зовсім поруч – таке завдання поставили перед своїми героями три зовсім різних автори. Дія романів Василя Шкляра («Троща»), Чарльза Белфора («Паризький архітектор») і Сергія Жадана («Інтернат») відбувається у різні історичні часи, у різних країнах.
У «Трощі» вояк УПА, переживши зраду, втрату побратима, намагається почати нове життя. Та чи зможе він віднайти душевний спокій, якщо для справжнього воїна битва триває протягом усього життя?
Бернар Люсьєн, архітектор-авангардист, герой «Паризького архітектора» - протилежність персонажу Шкляра. Він – митець і його мало цікавить навіть Друга Світова, з окупованим нацистами Парижем і загрозою, що нависла над паризькими євреями. Однак одного дня Бернар отримує незвичайне замовлення… Що він обере – власний спокій, чи можливість зробити справжній, людяний вчинок?
Перед непростим вибором стоїть і герой Паша з «Інтернату». Він – наш сучасник. Його дім опинився на шляху лінії розмежування, яка розломила Донбас у 2015 році. На чиєму боці залишиться Павло? І яким стане його життя після того, як вибір буде зроблено?

А чи зможете ви зробити свій вибір – і обрати із запропонованих нами книгу саме для себе? Завітайте до бібліотеки ім. В.Г. Короленка, обирайте,  читайте, розмірковуйте – і насолоджуйтеся якісними, неповторними, талановито написаними історіями!

Немає коментарів:

Дописати коментар