середу, 3 січня 2018 р.

Розпочніть мандрівку літературною картою!

Як подорож у безмежний світ починається з рідного порогу, так і мандрівку літературною картою варто розпочати саме зі своїх, вітчизняних авторів.
Саме тому, відкриваючи цикл щомісячних книжкових виставок читацьких уподобань «Літературна карта світу», співробітники Центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленка запропонували читачам твори українських авторів. Взяти участь у визначенні п’ятірки книжкових лідерів мав змогу кожен бажаючий – обираючи з десяти сучасних популярних творів на бібліотечних сайті, блозі, сторінці у «Фейсбуці», а також безпосередньо у залі абонементу.
За результатами  цього голосування до списку читацьких уподобань у січні увійшли наступні:

1.     Дяченко Марина та Сергій – «Страта».
Мабуть, по праву ця історія посіла перше місце у читацькому рейтингу. Адже цей сімейний письменницький дует вже давно завоював серця поціновувачів фантастики й фентезі. Автори понад 80 повістей і 25 романів, Дяченки надійно утримують за собою звання кращих, створюючи магічні світи, у яких так небезпечно, але так захоплююче! Ось і «Страта» розповідає про один з таких світів. Точніше – цілий їх лабіринт, у який попадає письменниця Ірена Хміль. Цей химерний винахід створив колишній чоловік Ірени – людина геніальна, але безумна. І лабіринт віртуальних світів вже вирвався з-під контролю свого творця, що загрожує катастрофою світу реальному...

2.     «Історія України від діда Свирида».
Зручно вмостившись на другому місці у списку читацьких уподобань,  український блогер, якого користувачі «Фейсбуку» знають як Свирида Опанасовича, з традиційним українським гумором розповідає усім охочим про історію нашої держави. Перший том «Історії України від діда Свирида» охоплює період від первісних людей і заселення території України до 1036 року і безперечно заслуговує на читацьку увагу. Адже попри авторське викладення матеріалу, книга спирається на історичні факти і містить глибокий аналіз причинно-наслідкових зв’язків, а живі, яскраві персонажі, колоритні діалоги просто не дають відірватися від твору! До речі: чи знали ви, що увесь свій гонорар автор спрямовує на потреби українського війська? Так, за кошти від продажу першого тому для бійців ЗСУ в АТО було придбано реанімобіль підвищеної прохідності.
3.     Лис Володимир – «Країна гіркої ніжності».
Хто сказав, що про кохання писати можуть лише жінки? Володимир Лис спростовує цей міф своїми творами! Талановитий автор вже встиг полюбитися українському читачеві, тож у цьому книжковому рейтингу він йде буквально пліч-о-пліч із дідом Свиридом, поділяючи з ним друге місце. Лисова «Країна гіркої ніжності» – це історія трьох сильних жінок, кожна з яких пройшла свій непростий шлях до кохання. Від 30-х років ХХ століття – і до наших днів розгортається ця сімейна сага. На долю кожної з героїнь випадають справжні випробування. І кожна знаходить свій вихід…


4.     Лойко Сергій – «Рейс».
Добре відомий читачеві по роману «Аеропорт» Сергій Лойко знов потрапив до списку читацьких уподобань. Тепер – з романом-трилером «Рейс». Традиційно, в основу книги покладено реальні події – трагедія пасажирського «Боїнгу», збитого над Донбасом. Саме цим рейсом летіла родина головного героя роману Сергія Альохіна. Сергій розпочинає власне розслідування обставин катастрофи і опиняється в самому пеклі бойових дій на сході України. І Альохіну треба вижити попри все – аби дізнатися, хто й чому вбив його дружину і дітей. Дізнатися – і покарати.

5.     Талан Світлана – «Купеля».
Ще одна улюблениця читачів – Світлана Талан – повністю виправдовує своє ім’я. Талановито, з відтінками світлого суму пише вона про саме життя. Гострі соціальні теми, реальні історії, «живі» персонажі – усе це є у творах Світлани. Тож не дивно, що вони незмінно викликають зацікавленість і бажання прочитати, а відтак – і увійшли до читацького рейтингу «Літературна карта світу». «Купеля» стала невеличкою збіркою творів авторки – окрім основного роману до книги увійшли також оповідання з циклу «Грані сьогодення»: «Особисте», «Мій Тарас», «Він, вона і вино», «Запізніле зізнання», «Новий міст», «Співбесідник за викликом», «Однокласник», «І щоб ніхто й ніколи...».


Тож, з якої книги розпочнете подорож літературною картою саме ви?

Немає коментарів:

Дописати коментар