четвер, 19 квітня 2018 р.

Маріуполь – місто, що читає


  Чи можна уявити сучасне життя без книг, якщо є Інтернет? В Інтернеті можна знайти майже все, але неможливо, як від акумулятора, «зарядити» свою душу від духовних багатств, залишених нам у спадок майстрами минулого і сьогодення. Це можна зробити тільки від книг. Можливість «підзарядитися» Маріуполь отримав на «Книжковій толоці», яка проводилася в нашому місті вперше. Естафету проведення фестивалю Маріуполь отримав від Запоріжжя. Свої книги представили тут понад 30 українських видавництв. Літературу до душі могли знайти читачі різного віку. Толока показала, що . Тут можна було не тільки купити книги, а й поспілкуватися з авторами з усієї України. Активну участь в організації та проведенні цього заходу взяв департамент культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради (директор Діана Трима).

Під час фестивалю свою творчість представили маріупольські літературні клуби і об'єднання - «Азов’я», «Моряна», «Іллічівські зорі», «Сузір'я Ліри», «Світанок», «Прометей». Творча еліта міста в неформальній обстановці обговорила проблеми літературного життя. Вони читали свої твори, презентували колективні та авторські збірники.
Активну участь у фестивалі взяли міські бібліотеки, краєзнавчий музей. Увагу відвідувачів фестивалю привернула театралізована презентація науково-популярного краєзнавчого збірника «Маріуполь і його околиці» та електронна презентація майбутньої збірки «Міські історії. Маріуполь в описах, публіцистичних і літературних нарисах» Маріупольського краєзнавчого музею.

В рамках фестивалю серед численних заходів також відбулася панельна дискусія "Бібліотека в мінливому світі". На ній представники бібліотек Маріуполя, Львівської, Запорізької областей обмінювалися досвідом і розглядали успішні практики інших бібліотек України. Також в рамках Книжкової толоки працювали локації Централізованих бібліотечних систем міста Маріуполя для дорослих і дітей. Співробітники дитячих бібліотек провели для юних відвідувачів Книголісся майстер-класи. Діти навчилися робити оригінальні об'ємні календарі і познайомилися з дитячими детективами з серії «Дивний детектив - 08».
Великий інтерес у відвідувачів Книжкової толоки викликала виставка, представлена ​​Центральною бібліотекою ім. В.Г. Короленка «Літературне краєзнавство», де були представлені унікальні книги літераторів Маріуполя, а також власна видавнича продукція бібліотеки.

Виставка літератури «Співак світу Архип Куїнджі», представлена ​​з фондів міської історичної бібліотеки ім. М. Грушевського, також привернула увагу учасників толоки. Багатьом хотілося докладніше дізнатися про художника і його видатних учнів.
Про боротьбу за свободу і цілісність України з відвідувачами Книжкової толоки говорили на виїзному засіданні в дискусійному кіноклубі Docudays UA з прав людини Центральної бібліотеки ім. В. Короленка. Глядачам було запропоновано для перегляду і обговорення документальний фільм шведської журналістки Елін Йонссон «Боротьба Джамали». Фільм по-різному був сприйнятий глядачем, проте всім сподобався і нікого не залишив байдужим.

За два дні на однієї з найбільших літературно-мистецьких подій Східної України - «Маріупольській книжковій толоці»  культурно орієнтовані маріупольці отримали море вражень і позитивних емоцій.
Провести фестиваль стало можливим завдяки підтримці Агентства з міжнародного розвитку USAID. Його партнерами стали Маріупольська міська рада, департамент культурно-громадського розвитку, Маріупольський державний університет, Маріупольський союз молоді, Централізовані бібліотечні системи Маріуполя для дорослих і дітей та ін.

Немає коментарів:

Дописати коментар