четвер, 7 березня 2019 р.


5 книг про легендарних жінок

Ось ми і дочекались першого весняного дня, а лагідне сонечко так і зазирає до віконця, наче підтверджуючи цю радісну новину. Зовсім скоро усі чоловіки будуть вітати представниць прекрасної частини населення з їх весняним святом. Співробітники Центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленко також готуються до цієї важливої дати. Саме тому темою нової виставки стали книги про життя легендарних жінок, які довели, що навіть тендітна дівчина може вплинути на хід історії, або перевернути уявлення на важливі речі.      
Перша героїня про яку піде мова – це безумовно легендарна жінка, яка увійшла у світ моди впевненими кроками і залишиться  в її історії назавжди – це Габріель  Боньор Шанель, більш відома нам як Коко Шанель. Цією жінкою захоплювались, їй заздрили, а  суперниці хотіли бути схожими. Саме вона ввела у жіночій гардероб брючний костюм та ту саму, видатну, маленьку чорну сукню.   Багато чоловіків мріяли мати її за дружину, але так жоден з них і не зміг завоювати її примхливе серце. Усе своє життя та натхнення Коко Шанель присвятила світу моди, можливо саме тому вона є авторкою цитати: «Так ось що таке відомість – це самотність».
Більше про життя, колись нікому невідомої Габріель, Ви зможете дізнатись у біографічному романі Анрі Гіделя - «Коко Шанель».

Наступна книга, яка увійшла до нашої добірки, є   біографічний роман Пітера Курта – «Айседора». Ця книга – є результатом довгої та кропіткої роботи з архівними документами і спогадами сучасників видатної танцівниці та акторки – Анжели Айседори Дункан.
З малку Айседора чула від творчої матері: «Без хліба прожити можна, а без мистецтва ні», тож не дивно, що вона почала танцювати вже в два рочки. В шість років дівчинка відкрила свою першу школу танцю в якій вчила сусідських дітей рухам, які вигадувала самостійно. Вже тоді було зрозуміло, що їй судилося пройти свій життєвий шлях танцюючи.
«Босоніжка» з легкістю полонила серця чоловіків, але стала дружиною лише одному – видатному поету С. Єсеніну. Проте бурхливі стосунки тривали не довго.
Ще одна постать, яку неможливо оминути – це жінка з неймовірно великим серцем, відкритою душею та нещасливою долею .
                   Принцеса Діана, Леді Ді та Королева людських сердець – все це одна людина – Діана Френсіс Спенсер. Ця дівчина увійшла у королівську родину, як гідна кандидатура у дружини для принца Чарльза. Проте вона не знайшла свого щастя у золотій клітці і до кінця життя намагалась вирватися з під її впливу. Принцеса Діана підкорила світ своєю вродою та добротою,  а звістка про її загибель, яка досі овіяна таємницями,  приголомшила увесь світ.
         У своїй книзі «Діана» - Т. Браун - відома світська журналістка та ведуча розкриває невідомі подробиці з життя цієї видатної жінки з якою вона була знайома особисто.

Наступна історія також про принцесу, але не з монаршої родини, а з Голівуду.  Саме завдяки її легендарній ролі у фільмі «Сніданок у Тіффані» ювелірна компанія Tiffany набула всесвітньої відомості, а у 2004 році журнал Elle визнав її найгарнішою жінкою усіх часів та народів. Мабуть Ви вже здогадалися, що героїня наступної книги з добірки – це ікона стилю та еталон жіночності – Одрі Хепберн.  За її тендітними плечима  безліч культових стрічок та видатних ролей. Не зважаючи на постійну зайнятість на знімальній площадці, Одрі знаходила час і для гуманітарної діяльності та навіть була призначена на посаду посла ЮНЕСЕФ.
У своїй книзі «Одрі Хепберн» - Д. Спото запропонував читачу свіжий погляд на всесвітню відомість та нелегке особисте життя великої акторки.
А на завершення розповіді хочеться розповісти, ще про одну жінку з незламною волею та нескінченною любовю до мистецтва – Фріду Кало. Геніальну мексиканську художницю доволі часто називали жіночим альтер–его С. Далі. Проте вона завжди відхрещувалась від такого порівняння. Цікаво, що світ міг би і не знати про талановиту Кало, бо спочатку вона мріяла про фах лікаря, але доля мала на неї свої плани. Провівши три тижні у лікарні без свідомості, після страшної аварія,  Фріда попре зневіру лікарів прийшла до тями та відчула неймовірну жагу до малювання.
         Про творчій шлях та особисте життя неповторної жінки ви можете дізнатись у книзі Х. Еррера – «Фріда Кало».


Немає коментарів:

Дописати коментар