неділю, 2 вересня 2018 р.

Літературна мандрівка до Польщі


Літературна мандрівка до Польщі

Продовжуючи щомісячний цикл літературних мандрівок співробітники бібліотеки ім. В.Г. Короленка разом з читачами завітали до країни сусідки – Польщі.
Незважаючи на прикордонну близькість, література Польщі значно відрізняється своїм характером та манерою викладання. Кожен герой з літератури цієї країни відрізняється непростим внутрішнім світом та баченням стану речей. Тож читач поринає не просто у роман, а в цілий окремий світ іншої людини залишаючись спостерігачем за обкладинкою книги немов з закулісся.
Отже запрошуємо Вас просто зараз ознайомитися більш детально з пятіркою книг читацьких уподобань  і обрати щось цікаве для себе.

1.     Станіслав Лем – «Соляріс»
Більшість голосів в цьому місяці виборов роман видатного польського фантаста Станіслава Лема - «Соляріс». Цей роман побачив світ ще 57 років тому, проте за весь цей час він не втратив актуальності та продовжує хвилювати думки нових поколінь.
«Соляріс» - це один з шедеврів сучасної наукової фантастики, який змушує розмірковувати над назріваючим розривом між рівнем научно-технічним розвитком нашої цивілізації та соціального, морального розвитку людини.
Радимо придивитися уважніше до творів С. Лема, бо навіть ті хто ніколи не захоплювалися фантастикою, знаходять в його книгах щось цікаве.

2.     Януш Вишневський – «Бікіні»
Другу ланку з відривом лише у один голос посів роман Я. Вишневського «Бікіні». Беручи його до рук можна сміливо сказати «Такого Вишневського Ви ще не читали!». Ця книга значно різниться від усього написаного їм раніше. Як зазначив сам автор – ця книга стала для нього найсильнішою та найскладнішою з емоціональної точки зору.
В цьому романі присутня  і політика, і історія, адже події розвиваються під час Другої Світової війни, проте головною темою книги є кохання. Ця історія про почуття, які спалахують та стрімко розвиваються  між німкою та американцем. Це кохання без сподівань на завтра, адже завтра для головних героїв може не настати...

3.       Анджей Сапковський – «Відьмак. Сезон гроз»
Неможливо оминути видатного польського фантаста та творця видатного Відьмака - А. Сапковського. Пятнадцять довгих років він не повертався до свого видатного циклу книжок про пригоди юного Геральта. І ось – новий, неочікуваний та довгожданий роман «Сезон гроз».
Книга «Сезон гроз» - це суміш магії, таємниць, інтриг та із вічної боротьби між  добром та злом. Це світ який наповнений неповторними чудовиськами, які не завжди готові дружньо махати головним героям своїм хвостиком. А як головна родзинка цієї суміші - це неповторна іронія автора. Тож, чи готові Ви поринути в магічний та потусторонній світ А. Сапковського?

4.   Іоанна Хмелевська – «Що сказав покійник»
Іронічний детектив популярної польської письменниці вже давно покорив мільйони читачів по всьому світу, тому зовсім не дивно, що один з кращих – «Що сказав покійник», потрапив до пятірки читацьких уподобань. Не зважаючи на похмуру назву книги, вона переповнена оптимізмом та любовю до життя.
А починається уся історія з того, що головна героїня роману випадково підслухала таємницю могутнього гангстерського синдикату. І тепер щоб врятуватися вона вимушена відправитися у подорож по усьому світу в якій на неї чекають неймовірні пригоди, а може і дещо більше…

5.     Болеслав Прус – «Лялька»
П’яту ланку нашого рейтингу посів один з найвидатніших романів польської літератури у всьому світі Б. Пруса – «Лялька».
У центрі подій енергійний та амбіційний Станіслав Вокульський, який звик покладатися на свої сили. Завдяки своїй цілеспрямованості він досяг чи малої посади та поваги. Але все змінилося, коли в його житті зявилась вона – дівчина з вищого суспільства. Заради неї він покидає науку та починає боротьбу зі своєю совістю. Тож що переможе в цій історії розум, чи серце, та чи зможе покохати ця бездушна красуня?

Немає коментарів:

Дописати коментар