середу, 31 січня 2018 р.

Книжкова подорож до Америки

Могутня і трагічна, войовнича і сповнена романтики, символ пригод, авантюр, мрій – усе це Америка. Її можна любити, можна сварити, але лишитися байдужим до неї навряд чи вдасться. А щоб скласти власне враження про цю країну, варто її відвідати, здійснивши – хоча б для початку – літературну подорож.
Продовжуючи цикл щомісячних книжкових виставок читацьких уподобань «Літературна карта світу», співробітники Центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленка запропонували читачам обрати свій «ТОП-5» з десяти творів американських авторів. Віддати голос за своїх літературних улюбленців можна було, взявши участь у опитуванні на бібліотечних сайті, блозі, сторінці у «Фейсбуці», а також безпосередньо у залі абонементу.
За результатами голосування до списку читацьких уподобань у лютому було включено наступні книги:


    1.     Артур Хейлі - «На висотах твоїх».
Перше місце у читацькому рейтингу цього разу посів роман визнаного автора детективних романів – Артура Хейлі. У своєму творі «На висотах твоїх» він вводить читача до «вищого світу» Канади, знайомить зі звичаями, прихованими від сторонніх поглядів, взаємовідносинами всередині урядових кіл, з закулісною стороною роботи парламентарів, з таємницею особистого життя «сильних світу цього». До того ж, як і завжди, цей роман Хейлі – «шкатулка із подвійним дном»: окрім політичної і любовної лінії він містить ще й масу інформації про те, як приймають найважливіші для світу рішення, як будуються відносини на висотах політичної влади. Чи ж можна втриматись – і не зазирнути під обкладинку?

2.     Фенні Флеґґ - «Смажені зелені помідори 
в кафе «Зупинка» .

Кажуть, що ця книга містить універсальний   рецепт щастя. А також – що відірватися від неї   просто неможливо. Тридцять шість тижнів «Смажені  зелені помідори…» протрималися в топ-листі  бестселерів  «Нью-Йорк Таймс», а сценарій до фільму,  написаний за  цією книгою, був номінований на  «Оскар». 
То про що ж ця книга? Про молодість і зрілість,  про особисту кризу і жагу до життя. Про те, як людина  знаходить сили жити далі, про розбиті серця і нове  кохання, про надію, підтримку, про мрії...
Кажуть, що книга ця увібрала у себе історії, які  мають силу змінювати на краще життя тих, хто їх читає.  Спробуєте?

   3.     Роберт Джеймс Уоллер – «Мости округу Медісон».
Книга, яку критики називають найбільшим літературним феноменом Америки, посіла за результатами читацького голосування почесне третє місце у рейтингу «Літературна карта світу». І не даремно – свого часу цей роман знаходився в списку бестселерів найбільших газет країни більше 90 тижнів, по праву став беззаперечним переможцем премії Еббі. Тільки в США перший тираж «Мостів…» тоді ще нікому не відомого автора, професора з Айови, склав сім мільйонів примірників! «Мости округу Медісон» - це роман, який пишуть тільки раз в житті, роман про любов і втрати. І пропустити його, не познайомитися, не прочитати – все одно, що відмовитися від незабутньої подорожі!

4.     Донна Тартт - «Щиголь».

«Щиголь» приніс своєму авторові Пулітцерівську  премію 2014 року, медаль Ендрю Карнеґі за видатні  досягнення в художній літературі та місце в сотні  найвпливовіших людей світу 2014 року за версією  журналу «Тайм», увійшов до списків «National Book  Critics Circle Award» та «Baileys Women's Prize for  Fiction». 
А що принесе книга своєму читачеві? Цілий спектр  емоцій: жаль і співчуття до головного героя - хлопчика,  який втрачає маму; цікавість і захоплення від майстерно  прописаного сюжету; втіху і розуміння що у житті  абсолютну цінність має безсмертна краса. Така, яку  варто  рятувати навіть з полум'я.


5. Колін Маккалоу – «Плотський гріх».
 Замикає п’ятірку читацьких уподобань роман від автора «Тих, що співають у терені». І, треба відзначити, що у ньому Колін Маккалоу розкриває перед читачем зовсім нову сторону свого таланту – хист до створення справжніх детективних головоломок! Спробуйте і ви разом з командою капітана Дельмоніко повернутися у 1969 рік і розплутати таємничу справу, яка тримає у напрузі ціле містечко Холломан. Вбивства, розслідування, викрадення і безслідні зникнення людей – зізнайтеся, чи вам не страшно відкривати цю книгу?



А з якої історії розпочнете подорож літературною картою Америки ви?

Немає коментарів:

Дописати коментар