пʼятницю, 1 лютого 2019 р.

Топ - 5 классических романов


Топ – 5 класичних романів

Світова література сповнена неймовірно талановитими авторами, творами яких зачитується покоління за поколінням. Проходять десятиліття та навіть століття, а теми  які хвилюють читача залишаються незмінними. Кохання, яке не знає перешкод, вірність, незламна дружба,  людська жорстокість та  жадібність, вся ця палітра дає майстрам пера невичерпне натхнення на нові шедеври літератури.
Співробітники Центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленко в  рамках циклу книжкових виставок «Букчеллендж для читачів» підготували для Вас добірку  з пяти класичних романів, на яку хочеться звернути Вашу увагу.
Більшість знають Харпер Лі як автора видатного роману «Вбити пересмішника». Багато років вважалось, що це єдиний твір письменниці і лише нещодавно виявились цікаві відомості. Вашій увазі ми пропонуємо перший роман Харпер Лі – «Піди постав сторожа». Цікаво що відкривши книгу, Ви зустрінете вже відомих головних героїв, адже події в цьому романі розгортаються через двадцять років після подій описаних в «Вбити пересмішника». Річ у тому, що редактор запропонував письменниці написати ще одну книгу, розгорнувши в ній історію дитинства Джин-Луїзи, які і були опубліковані під усім відомою назвою. А ось рукопис «Піди постав сторожа» здавалось було втрачено назавжди, але вже в новому тисячолітті книга все ж таки побачила світ.
Завжди приємно зануритися в книгу створену справжнім майстром слова, а трапляється і таке, що ми маємо змогу насолоджуватися творами цілих поколінь або сімей талановитих письменників. Саме такою багатою на таланти була сімя відомих сестер Бронте, які внесли незрівняний вклад у розвиток та значимість Англійської літератури.
До пятірки було включено роман молодшої з сестер Єнн Бронте – «Агнес Грей».  Цей роман сповнений особливим реалізмом, адже він в певній мірі автобіографічний. Сама Єнн Бронте деякий час працювала гувернанткою, тож добре знала всю важкість цієї нелегкої професії, якою вона обдарувала свою головну героїню. Агнес  тендітна дівчина, яка має чітке уявлення чого вона хоче. Тож, чи стане їй сили досягти своєї мети та яким буде її щастя?
Звичайно п’ятірка класичних романів не могла обійтись без ім’я одного з найвідоміших колумбійських письменників – Габріеля Гарсії Маркеса. Романи цього видатного автора немов окутують тебе своєю атмосферою та не відпускаюсь до останньої сторінки.
«Осінь патріарха» - це розповідь шляху Диктатора до влади, про те, як ця сама влада проникає у голову людини та охоплює усі сфери його життя, змінюючи його докорінно. Робота над цим романом велась довгих пять років і супроводжувалась дослідницькими мандрами письменника. Ще однією особливістю цього твору є те, що в ньому майже нема інших героїв орім самого Диктатора, ще раз підкреслюючи ретельність письменника у роботі над створенням головного героя.
«Коханню всі віки підвладні» так свідчить відома приказка, але чи завжди це кохання є світлим та безкорисливим, чи не  ховає воно у собі інший бік медалі? Таким питанням вже не раз задавався сучасний класик - Володимир Набоков. У його пятому романі – «Камера обскура» написаному у 1932 році знову підіймається це довічне питання. Навіть назва цього твору має декілька інтерпретацій, а сама розповідь змушує читача подивитися у очі людським порокам.
Цей зовсім невеликий твір викликає неймовірний шквал емоцій, обурення та нерозуміння. Автор дає змогу зазирнути у душі головних героїв, але чи знайдете Ви там щось?

І як то кажуть на десерт залишився незрівняний роман Хуліо Кортасара «Гра в класики».   Назва роману відповідає змісту, адже життя головного героя дуже схоже на дитячу гру в класики. Крім того уся книга – це суцільна гра. Ви можете прочитати її двома способами: по-перше, відкрити і читати як звичайну книгу, сторінка за сторінкою, а можете переходити від глави до глави слідкуючи за спеціальним вказівником від автора. Для зручності такого способу читання в цій незвичайній книзі навіть нумерація сторінок особлива. 
Відкриваючи «Гру в класики» розумієш, що Хуліо Кортасар – майстерно грає не тільки зі словами, але й з читачами.

Немає коментарів:

Дописати коментар