середу, 31 серпня 2016 р.

Книги та поетичні рядки в подарунок

Як не сумно це усвідомлювати, але факт залишається фактом: сьогодні бібліотеки часто не встигають за читацькими запитами і відчувають брак сучасної якісної літератури. Не можна, звичайно, стверджувати, що бібліотечні фонди перетворилися на сховища застарілих фоліантів. Однак придбати нову, модну, актуальну книгу стає все складніше. І тому неможливо переоцінити значущість спрямованих на підтримку бібліотек соціальних проектів. Таких, наприклад, як проект «Жива сучасна бібліотека», який реалізується силами благодійного фонду «Бібліотечна країна» спільно з командою випускників 12-го семінару «Відповідальне лідерство» ініціативи Аспен в Україні.

Учасники проекту мають на меті не лише оновлення фондів бібліотек Луганської та Донецької областей. Вони також прагнуть активізувати діалог всередині країни шляхом проведення зустрічей діячів культури з читачами, які живуть в зоні АТО. Заради цього письменники та видавці України об'єднали зусилля і не тільки передали до бібліотек Донеччини понад 1500 нових книг на суму понад 100 000 гривень, а й самі вирушили у турне.

26 серпня творчий десант прибув до Маріуполя. Зрозуміло,  що місцем зустрічі стала Центральна міська бібліотека ім. В.Г. Короленка. Тільки до її фондів учасники проекту передали близько шести сотень книг, серед яких «Аеропорт» Сергія Лойко, «Історія України-Руси» Миколи Аркаса, «Війна очима ТСН. 28 історій по той бік камери» Ольги Кашпор, «Відвага і страх» Ольги Гнатюк, «Зрозуміти Донбас» Куромії Хироаки, «Два романи» Юрія Андруховича та багато інших. Класика і сучасна література, психологія, історія, публіцистичні твори – все це стало безцінним подарунком для маріупольських поціновувачів хорошої книги і захоплюючого читання.
На самих же гостей чекав насичений і дуже плідний день. На прес-конференції, яка зібрала представників місцевих і центральних ЗМІ, а також жителів міста, автори та видавці розповіли про мету та завдання проекту, про значення бібліотек, книги й читання в житті. Так, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів Олександр Афонін наголосив:
- Я хочу сказати, що події останніх двох років доводять: кордони в інформаційний вік проходять не по землі – вони в голові. І брак інформації, брак знань про власну історію, про людей, які живуть поруч, породжує незнання, недовіру, ворожість. І якби за 25 років незалежності приділялося більше уваги книгам та читанню, ті події, які сьогодні відбуваються, були б неможливі.
За словами Олександра Афоніна, сьогодні бібліотеки в усьому світі отримують «друге дихання»: вони стають основним комунікатором між автором, видавцем і читачем. Бібліотеки несуть нові знання, технології, нову політику, в якій повинен формуватися новий глобальний світ, де не буде місця злу і ворожості.
Приєднався до його слів і видавець Олександр Красовицький. Він упевнений: єдиним місцем спілкування з сучасною інформацією може виступити саме бібліотека. При цьому Красовицький так бачить бібліотеку майбутнього:
- Зараз настав час волонтерів і саме вони будуть тими людьми, які змінять країну. В тому числі це стосується культурної сфери. Цей проект – лише перший крок. Другим має стати зміна бібліотек. Якою повинна бути сучасна бібліотека? Повинен бути єдиний електронний каталог книжок, які є у всіх бібліотеках України. Ми повинні витрачати гроші на нові технології, комп’ютери, Інтернет в бібліотеках, на доступ до електронних баз великих бібліотек світу. Маємо надію, що доштовхаємо Міністерство культури до того, щоб воно втрутилось у цей процес.
Від імені міського голови Маріуполя Вадима Бойченка гостей привітала начальник управління культури і туризму міськради Оксана Гринько. Вона зазначила, що проект «Жива сучасна бібліотека» дуже важливий для маріупольських читачів, адже він відкриває доступ до найрізноманітніших галузей якісної літератури. І, оскільки зараз міська влада намагається перетворити міські бібліотеки на сучасні центри культури та комунікацій, такі проекти Маріуполю просто необхідні. В ході прес-конференції на запитання журналістів відповіли також екс-заступник міністра оборони України Юрій Гусєв, соціальний психолог і громадський активіст Тамара Сухенко, письменники Сергій Жадан та Галина Крук.

Після невеликої перерви у читальному залі бібліотеки стартував «Марафон поетів». Передаючи один одному мікрофон, свої твори читали Сергій Жадан, Любов Якимчук, Олександр Афонін, Галина Крук, Олексій Чупа, Павло Макаренко. Хтось із них приїхав до Маріуполя вперше, когось місцева публіка давно знає і любить, але незмінні овації в рівній мірі діставалися кожному автору, довго не відпускаючи його зі сцени.

Поетичне слово, як це завжди й відбувається, створило звичайне диво, знищивши будь-які кордони між містами та областями, стираючи мовні бар'єри і зупинивши час. Адже навіть дитина знає: не має значення, хто і як говорить. Важливо – про що. У Маріуполі учасники проекту «Жива сучасна бібліотека» говорили про любов і біль, про війну і довгоочікуваний мир, про душу, книги і саме життя. Про те, що так само важливо, хвилююче і дорого для кожного з нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар