суботу, 1 жовтня 2016 р.

У Центральній міській бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся круглий стіл стосовно вирішення проблем, пов’язаних з внутрішньо переміщеними особами



30 вересня у Центральній міській бібліотеці ім. В.Г. Короленка для студентів Маріупольського електромеханічного технікуму та студентів Маріупольського коледжу ДВНЗ Приазовського державного технічного університету відбувся круглий стіл стосовно вирішення проблем, пов’язаних з внутрішньо переміщеними особами та особами, які потребують додаткового захисту.

На відкритті заходу виступила Горустович Олена Олексіївна  – заступник начальника відділу систематизації законодавства, правової роботи та правової освіти, управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Головного територіального управління юстиції у Донецькій області. Вона розповіла про актуальність питання правового захисту переселенців, про правову допомогу, яку необхідно надавати цім людям, про діючі центри правової допомоги.  Конкретно про діяльність одного з таких центрів розповіла Попудько Світлана Ігорівна – в.о. начальника відділу Маріупольського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вона ознайомили студентів із законодавством, що регулює питання, пов’язані з переселенцями та особами, які потребують додаткового захисту, розповіла про їх права та обов’язки. І основне, про те, яку конкретно безкоштовну допомогу надають в їх центрі.

Про формування толерантного ставлення до переселенців та осіб, які потребують додаткового захисту в українському суспільстві розповіла завідувачка інформаційно-бібліографічного відділу ЦБ ім.. В.Г. Короленка Герасимова Надія. Зокрема, про таке, що в Україні вперше зіткнулися з таким явищем, як внутрішньо переміщені особи. Спочатку ніхто в Україні не був готовий ні законодавчо, ні матеріально, ні морально до того, що тисячі людей опиняться в складній ситуації, коли вони вимушені були покинути свої домівки. Багато хто з них має глибокі психологічні травми. Майже у кожного купа особистих проблем. Комусь потрібно відновити документи, комусь знайти роботу, житло, оформити соціальну допомогу чи пенсію. До бібліотеки зверталися багато таких людей, може тому, що бібліотека знаходиться в центрі міста. Саме для таких людей  в холі першого поверху ми підготували інформаційний стенд «Що потрібно знати переселенцям?», де розмістили адреси і телефони служб, які надають допомогу, законодавчі акти. У нашому закладі культури було запроваджено спеціальні послуги для переселенців: безкоштовний запис, безкоштовне користування комп’ютерами, юридична допомога. Бібліотекари провели акцію «Книги для переселенців із зони АТО», на цю акцію відгукнулися багато маріупольців. Кожен переселенець мав змогу брати книжки додому, без всяких умовностей і документів. Ми запропонували переселенцям відвідувати по суботах клуб ігрового кіно «Ракурс», де демонструються найкращі вітчизняні та зарубіжні фільми. Багато хто зацікавився роботою клубів «Hand made», де не тільки можна навчитися виробляти різні прикраси, предмети інтер’єру та ін. , а ще й знайти додатковий заробіток. Потім студентам було запропоновано пройти тест, в якому треба було розпізнати в різних теле або інтернет повідомленнях чи репортажах приклади нетолерантного ставлення до переселенців, розпізнати ознаки мови ненависті, фейки, приховане намагання нав’язати свою оцінку тому чи іншому епізоду.


Немає коментарів:

Дописати коментар