четвер, 3 серпня 2017 р.

Заборонена мішень




 У Центральній бібліотеці ім. В. Короленка відбулася презентація правозахисного звіту «Заборонена мішень: медичні установи під обстрілами». Звіт був представлений обласним правозахисним центром «Альтернатива» - луганським відділенням коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі» https://jfp.org.ua/coalition/pro-koalitsiiu?locale=ru. Звіт було складено за результатами моніторингу фактів застосування заборонених міжнародним правом методів і засобів ведення війни у відношенні до цивільних закладів охорони здоров'я під час збройного конфлікту на сході України.
На презентації Денис Денисенко, представник центру «Альтернатива» розповів, що в ході моніторингу його правозахисною організацією було досліджено 24 заклади охорони здоров'я на території Донецької та Луганської областей. Він представив численні факти загибелі медичних працівників, факти здійснення обстрілів з території медичних установ, викрадення медичних автомобілів, розміщення збройних людей і військової техніки на території лікарень, а також випадки психологічного тиску на лікарів.
Після доповіді центру «Альтернатива», яка готується для подання до ООН, присутні на заході представники обласної та патрульної поліції, громадських і правозахисних організацій, юристи медичних установ Маріуполя зробили однозначні висновки – для того щоб на території збройного конфлікту в Донецькій і Луганській областях не порушувалось  , рекомендувати місцевим органам державної влади України:
- застосовувати профілактичні заходи щодо зменшення ризиків, які шкодять здоров'ю медичного персоналу при виконанні своїх професійних обов'язків і хворим в зоні проведення АТО;
- розслідувати всі випадки застосування нападів невибіркового характеру і зброї  невибіркової дії щодо цивільних установ охорони здоров'я, а також інших порушень міжнародного гуманітарного права, скоєних проти них.

Немає коментарів:

Дописати коментар