четвер, 31 серпня 2017 р.

Зі сторінок – на кіноекрани… і навпаки!

Після виснажливої літньої спеки нарешті прийшов лагідно-прохолодний вересень. Чому б не відсвяткувати початок осені горнятком запашного чаю, яблучним пирогом та цікавою… книгою чи кінострічкою? Що ж обрати?
Працівники Центральної бібліотеки ім. В.Г. Короленка пропонують такий варіант – спробуйте сполучити! Беріть книгу, яку було екранізовано, читайте, дивіться фільм, порівнюйте, обговорюйте з друзями! А вереснева рейтингова виставка «ТОП-5 книг, вартих вашої уваги» стане для вас своєрідною підказкою у непростому питанні: «Що ж обрати?».


У першу чергу, звісно, звертаємо увагу на свого, українського, автора. Роман Андрія Кокотюхи «Червоний» читачам вже знайомий. Ще у 2012 році книга отримала спеціальну відзнаку за найкращий історико-патріотичний твір на Міжнародному літературному конкурсі «Коронація слова». Але прем’єра однойменного фільму, що відбулася наприкінці серпня 2017 року, - це чудовий привід перечитати або у перше ознайомитися з історією воїна УПА Данила Червоного, що пройшов ГУЛАГ . І самостійно віднайти відповідь на питання: хто ж він – герой? Бандит? Жива легенда?
До речі – якщо шукати відповіді на заплутані питання вам до вподоби – зверніть увагу на британську письменницю Полу Хокінс та її роман «Девушка в поезде». Книга утримувала за собою перший рядок списку бестеслерів за версією The New York Times впродовж 13 тижнів – від 1 лютого до 26 квітня 2015 року. А наступного року на екрани вийшов однойменний драматичний трилер. Тут є усе, аби полоскотати нерви – зникнення і таємниці, детективна лінія та сімейні драми, які вкотре доводять, що не варто заздрити чужому щастю. Адже за красивою «картинкою» може ховатися що завгодно!
А ось іще цікавинка – книга, що народилася з англійського серіалу «Вбивство на пляжі»(«Бродчорч»), який підкорив поціновувачів детективного жанру в усьому світі. Зваживши на таку популярність, автор серіалу Кріс Чінбал створив його паперову, «концентровану» версію – роман «Убийство на пляже», у якому події так само розгортаються навколо розслідування смерті 11-річного хлопчика. І події ці зачіпають чи не кожну родину у невеличкому прибережному містечку Бродчорч. Що ж станеться, коли таємницю буде розкрито?
Ще один англієць, який увійшов до вересневого рейтингу – Ніл Гейман. Його «Коралина» хоч і отримала премію Брема Стокера як найкращий твір для юних читачів (2002), буде цікава і дорослим – тим, хто любить страшні казки, містику та специфічний англійський гумор. Це історія допитливої та упертої – як усі підлітки – дівчинки на ім’я Кораліна Джонс, яка разом з батьками переїхала в старий будинок. Одного разу Кораліна знаходить замкнені двері в кімнаті на нижньому поверсі. Чи варто казати, що саме за ними на дівчинку чекають моторошні пригоди? Високо оцінюється і кіноадаптація твору – ляльковий мультиплікаційний фільм «Кораліна в Країні Жахів» у світовому прокаті зібрав близько 124 млн доларів та був номінований на премію «Оскар».
Завершує рейтинговий список роман американської письменниці Вероніки Рот «Дивергент». Перша частина трилогії стала основою для однойменного американського постапокаліптичного пригодницького бойовика. І у книзі, і в фільмі зображено світ майбутнього, у якому суспільство поділено на 5 фракцій. У 16 років кожен підліток проходить тест, яким визначається, у якій фракції людина перебуватиме до кінця життя. Головна героїня – 16-річна дівчина – робить вибір, який змінює не лише її майбутнє, а й несе за собою нестримний вир пригод. Роман відзначено численними нагородами.
Тож – якому жанрові, авторові, твору віддасте перевагу саме ви? Приходьте до бібліотеки, гортаєте сторінки, знайомтеся із книгами «наживо».

Обирайте, читайте, переглядайте кіноверсії – та насолоджуйтеся!

Немає коментарів:

Дописати коментар